JM Hot News - шаблон joomla Окна

Facebook Twitter Google+ Youtube

A A A

Dansul social, indiferent de forma sa - salsa, tango etc - este o intalnire sociala. Un spatiu comun in care oamenii se aduna pentru a-si petrece timpul intr-un mod minunat, dansand. Dincolo de tehnica de dans, este necasar un cod de conduita pe ring, o eticheta.

„Eticheta în dansul social” vorbeşte despre ce ai voie şi ce nu ai voie să faci atunci când practici aşa ceva (adică atunci când dansezi oriunde, cu oricine şi în aproape orice condiţii) şi explică tot ce presupune un spaţiu de dans, de exemplu, sau care sunt zonele în care ai voie să îţi atingi partenera atunci când intri pe ring. De la mirosurile neplăcute şi până la acrobaţiile făcute pe podeaua aglomerată a clubului, trecând prin capitole gen „Bârfa” sau „Gelozia”, cartea atinge toate punctele sensibile care fac de multe ori ca această activitate socială să fie, în loc de sublimă, neplăcută.

 

Deşi pare o nişă destul de obscură a României contemporane, oamenii care aleg să îşi petreacă serile dansând social nu sunt puţini. Dimpotrivă. Mă refer la practicanţii de salsa (şi tot ce include această familie de dansuri), tango argentinian, west coast swing şi mai ştiu eu ce alte forme ale mişcării pe muzică or mai fi. Pentru a avea o imagine mai bună asupra anvergurii, iată un singur exemplu: in ianuarie 2015 s-au adunat in Braşov, la Congresul Naţional de Salsa, peste 2000 de plătitori. Cu toţii au fost participanţi activi, care au dansat aproximativ 40 de ore în cadrul petrecerilor şi workshop-urilor. Dacă e mult sau puţin, asta va judeca fiecare. Cert este că toţi aceştia ar trebui să stăpânească bine liniile unui cod (până acum) nescris al comportamentului într-un spaţiu de dans. Eviden, nu toţi o fac. 

 

„Eticheta în dansul social” vorbeşte despre ce ai voie şi ce nu ai voie să faci atunci când practici aşa ceva (adică atunci când dansezi oriunde, cu oricine şi în aproape orice condiţii) şi explică tot ce presupune un spaţiu de dans, de exemplu, sau care sunt zonele în care ai voie să îţi atingi partenera atunci când intri pe ring. De la mirosurile neplăcute şi până la acrobaţiile făcute pe podeaua aglomerată a clubului, trecând prin capitole gen „Bârfa” sau „Gelozia”, cartea atinge toate punctele sensibile care fac de multe ori ca această activitate socială să fie, în loc de sublimă, neplăcută.

 

“Dansul te îndreaptă cu faţa spre Dumnezeu, indiferent în ce direcţie va pleca pirueta ta” spune o vorbă pe care am tot auzit-o. În profunzime, o afirmaţie poate atât de adevărată şi generatoare de dorinţe ascunse... o dată cu fiecare pas făcut pe podeaua de dans şi născut din inspiraţii melodice, o dată cu fiecare unduire a trupului, o dată cu fiecare clipă petrecută în abandonul mişcării, toate direcţiile duc spre acea fărâmă de sensibil, de frumos... acel dram de divinitate care există în fiecare dintre noi. Sau nu.

 

Fraza de mai sus deschide volumul care nu vrea să impună nimic, ci doar să atragă atenţia asupra unor lucruri evidente (deşi atât de des ignorate). Ca un praf de vise frumoase, finalul vine să aprindă un licăr luminos pentru cei care, deşi au dorit-o, poate nu au avut până acum curajul să calce pragul unei săli de curs de dans. Tin minte că o persoană tot încerca să mă convingă de faptul că viaţa nu e un dans. Ei bine, este. În cei zece ani de când m-am abandonat acestei arte am învăţat nu doar că viaţa poate fi un dans, ci mai mult, dansul este prin el însuşi o sursă de fericire. Pina Bausch a spus-o rezumându-şi întreaga viaţă: “Dance, dance or we are lost.” (Dansaţi, dansaţi, alfel suntem pierduţi.)

 

Cateva fragmente din volumul "Eticheta in dansul social"

 

Dansul social este un limbaj nevorbit. Indiferent de stilul abordat, practicanţii stăpânesc un cod care îi ajută ca, fără să se cunoască între ei, ba chiar văzându-se pentru prima dată în viaţă, să interacţioneze prin dans. Asta presupune atingerea şi vom exclude din start orice stil care nu porneşte de la principiul lead & follow, în care bărbatul conduce şi femeia se lasă condusă. Vorbim despre salsa (cu întreaga sa familie – merengue, chacha, bachata etc), tango argentian, west coast swing, hustle şi aşa mai departe.

 

dans1DA, poţi refuza pe cineva când te invită, dar fă-o politicos şi eventual oferă şi o explicaţie.

 

DA, e bine să ai în geantă două-trei tricouri ca să te schimbi după ce transpiri.

 

NU îţi schimba încălţămintea de stradă cu cea de dans pe marginea ringului. Nu vrem să ştim nimic despre şosetele tale! Cu siguranţă, organizatorii au prevăzut un spaţiu unde să te poţi aranja în linişte.

 

NU te lipi de parteneră, mai ales dacă tricoul tău este ud. Foarte ud. Las-o pe ea să stabilească distanţa la care vrea să danseze.

 

Persoanele geloase, sau care nu îşi pot controla acest sentiment, ar trebui să joace şah sau să încerce înotul sincron. Orice altceva, numai să stea cât de departe pot de dansul social. De multe ori, aici trupurile transpirate se lipesc unul de celălalt, respiraţiile se contopesc, atingerile sunt prelungi. Pentru mulţi, asta este o sursă de erotism. De pildă, poziţia milonguero din tango presupune ca perechea să fie în contact deplin în zona pieptului, cei doi se sprijină la propriu unul pe celălalt.

 

Invitaţiile se şi refuză. Indiferent care e motivul (oboseala, indiferenţa, dorinţa de a pleca), refuzul trebuie să fie făcut politicos. Oricât de tare ar fi muzica, o minimă explicaţie este binevenită. Dacă ai refuzat pe cineva, nu dansa imediat după aceea. Aşteaptă măcar un dans până o vei face.

 

Şi dacă mă loveşte cineva din greseala, ce fac? Iată una din cele mai des întâlnite întrebări în lumea dansului social…

 

După acrobatică, euforia pornită din libertatea dansului este principala primejdie pe ring. Aşa cum doar căţelul ce scoate capul pe geam în viteza maşinii poate înţelege bucuria unui motociclist, numai cine dansează pricepe sentimentul extatic din clipa în care tu, partenera şi muzica deveniţi un tot unitar. Este o beţie unică a simţurilor care deschide zone ale sufletului nicidecum ştiute.

 

Consider că este suficient pentru moment. Restul... se petrece pe ringul de dans.

Scrie comentariile tale

Scrie un comentariu ca vizitator

0 / 3000 Restricție Caractere
Textul dvs. ar trebui să fie în între 10-3000 caractere
termenii si conditiile.
  • Nu am gasit niciun comentariu