JM Hot News - шаблон joomla Окна

Facebook Twitter Google+ Youtube

A A A

Deşi aparent nu există nici o legătură între cele două direcţii, nu puţine au fost momentele în care am fost tentat să alătur sintagma “cultură urbană” cu termenul “salsa” şi cu tot ceea ce reprezintă el: muzică, dans, tradiţie. Îmi sunt cunoscute amândouă, îmi sunt dragi deopotrivă.

Mai mult decât atât – aidoma unui salsero autentic, artistul urban este cel care îmbină, care amestecă necondiţionat şi care vrea să şocheze. Creatorul de artă urbană găseşte fărâme de inspiraţie în toate elementele care, aşezate laolaltă, constituie lumea lui proprie, seva care îi dă impulsul cretiv. De multe ori scopul imediat este uluiala martorului care asistă la manifestul său artistic. Dacă nu este aşa, atunci cu siguranţă artistul de oraş vrea să lase în urma lui o singură idee – sunt aici! Exist ! Un alt fel de a spune: cred si creez! Cam la fel stau lucrurile şi în universul salsa – un melanj al simţurilor, un dans şi o muzică născute din influenţe, din transformări şi din dorinţa de a oferi mai mult decât ai primit.

E tentantă ideea de a continua paralela între dansul de o senzualitate unică şi această subcultură de multe ori efemeră. Pe de o parte ar fi atingerile ritmice, îmbălsămate în carnalitate latino-africană şi exprimând o altă definiţie a clipei. Pe de alta, ar fi impactul vizual, stupoarea în faţa noului, impulsul prim de a refuza ceea ce nu cunoşti. Două faţete ale unui acelaşi diamant – oraşul.

           

Activ ca un muşuroi, dinamic prin el însuşi, din punct de vedere cultural oraşul respiră şi există în adâncurile propriei sale fiinţe. În buncăre mizere se dansează, se cântă, se pictează. Printre pavajele fierbinţi vezi fotografi trântiţi în praf, înfruntand mirosul de smoală doar în speranţa unui cadru care va schimba lumea. În colţuri de stradă, pe ziduri dărăpănate sau în metrouri şi autobuze există urme pregnante ale civilizaţiei artistice actuale. Antiteză firească, printre pensionarii de parc poţi zări dansatori street sau skateri nebuni. Cultura urbană, fie că e numită hip hop, graffiti, skate, pop, emo, banda desenata sau nu contează cum, reprezintă un adevăr – nevoia de artă (prin care înţeleg necesarul de exprimare artistică, nu de frumos) există in jurul nostru. Ne împresoară şi ne obligă să îi dăm atenţie. O astfel de manifestare nu are nevoie de saloane luminoase de muzeu si nici de curatori care să formuleze fraze întortocheate. Realitate imuabilă, ea pur şi simplu există, fie că ne place sau nu.

           

Satisfacut.ro este site-ul care crede în valorile urbane şi care dă o şansă de exprimare celor care de multe ori nu au acces în publicaţii, în expoziţii sau în saloane sofisticate. Pentru că noul reprezintă soluţia pentru schimbare şi progres, vom dedica timp si spatiu artei urbane şi culturii manifestate în moduri neconvenţionale.

 

arta urbanaDe multe ori paşii de salsa conturează o poveste de dragoste ce durează fix trei sau patru minute, atât cât lungimea unui dans. Următoarea melodie presupune o altă parteneră, o altă poveste. Poate din afară nu pare mult, dar pentru un salsero este focul interior care îi îndrumă paşii către clubul mizer din care îşi suge seva propriei bucurii.

 

La fel, artistul urban nu are vreme să se gândească prea mult la rama imaginii pe care o drămuieşte, căci dacă întârzie în faţa “şevaletului” (citeşte zid, metrou sau intersecţie) există şanse bune să îşi petreacă noaptea într-o secţie de poliţie.

 

Colţul de artă urbană există pentru cei care îşi lasă fărâme de suflet în borduri, care îşi creionează trăirile spirituale pe caldarâm şi care caută prin propriile speranţe şi viziuni să modifice, macar parţial, griul rânced al oraşului, transformându-l in palide nunaţe de curcubeu.

Scrie comentariile tale

Scrie un comentariu ca vizitator

0 / 3000 Restricție Caractere
Textul dvs. ar trebui să fie în între 10-3000 caractere
termenii si conditiile.
  • Nu am gasit niciun comentariu